subota, 1. travnja 2017.

PRESTAJETE PUŠITI? Ovo će vam smanjiti želju za cigaretama!


Pušači koji počnu uzimati dodatke ribljih ulja puše za 10 posto manje cigareta, a dodatak omega-3 masnih kiselina olakšava žudnju za cigaretama kod prestanka.

Uzimanje dodataka ribljih ulja u obliku omega-3 masne kiseline saveznik je u prestanku pušenja, tvrde znanstvenici s izraelskog Sveučilišta Haifa. Oni su u studiji pušačima davali upravo te dodatke te zabilježili da su u prosjeku pušili 10 posto cigareta manje, dok su oni koji su prestajali pušiti osjećali manju žudnju za cigaretama, piše Daily Mail.

Stvaran učinak omega-3 usporedili su s grupom kojoj su davali placebo, u kojoj ispitanici nisu smanjili broj popušenih cigareta na dan.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina inače je čest kod pušača, a on oštećuje živčane stanice i vezu između živaca u dijelu mozga zaduženom za kontrolu žudnje, što objašnjava zašto ti dodaci mogu smanjiti potrebu za cigaretama.

– Dokazali smo da je omega-3 učinkovit saveznik u prestanku pušenja, koji za razliku od brojnih drugih lijekova nema nuspojava – rekla je voditeljica studije, dr. Sharon Rabinovitz Shenkar.



Dodaje kako se preporučuje jesti i hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline poput lososa, skuše, sardina, pastrva, orašastih plodova, sjemenki suncokreta i maslinova ulja.

0 komentari