subota, 1. travnja 2017.

ŠNICLE U UMAKU OD LUKA


Kod dinstanja luka pazite da vam ne izgori jer u tom slučaju morati ispočetka.Vrhnje za kuhanje možete zamijeniti sa mlijeko u koji ste dodali 1 žličicu/ravnu gustina.

Sastojci
    900g svinjskog šnicla od buta
    2 žlice Glatkog brašna Podravka
    sol,papar
    Umak:
    500g luka
    3 češnja češnjaka
    350ml goveđeg temeljca/može i pileći



    150ml bijelog suhog vina
    2 žličice senfa Podravka/dijon
    1žličica mljevenog Kima Podravka/NE KUMINA
    1/2žličice majorana/mažurana
    1žlica sitno nasjeckanog peršina
    na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića
    200ml vrhnja za kuhanje/ja sam koristila light/10% masti
    2-3žlice ulja
    sol,papar

Priprema
    1.
Šnicle operite ,očistite ih od viška masnoće ,preko prozirne folije rastucite ih batićem za meso da se rastanje.Posolite ih ,popaprite pa ih uvaljajte u brašno,višak otresite.



    U tavu /ili lonac/debljeg dna zagrijete ulje pa na njemu sa svih strana prepecite meso da dobije finu boju ,izvadite ga vani i ostavite na toplo.
    Na masnoću od pečenja stavite još malo ulja po potrebi .Dodate očišćeni i nasjeckani luk/ja ga naribam/ i nasjeckani češnjak.Pirjate na srednjoj vatri luk često miješajući pazeći da vam ne zagori dok luk ne omekša i dobije finu zlatnu boju/zapamtite nema gore stvari od sirovog luka u umacima ne samo što nije lijepo estetski, daje gorčinu jelu, nije ni ukusno a nadasve je štetno za probavu/
    2.
Kad je luk omekšao i dobio finu boju, podlijete sve sa bijelom vino, zagrijavate strugajući po dnu posude da se dignu sve divote od pečenja, pustite da vino fino prokuha i da ispari alkohol pa dodate temeljac/možete ako želite sve dodatno izraditi štapnim mikserom u finu emulziju/ i šnicle .Pustite da sve kuha nekih 15-30min/ovisno koliko su vam debele šnicle/.Dodate začine /kim i timijan/majoran/.
    3.
Kad je meso omekšalo dodate vrhnje/ili mlijeko/nastavite kratko kuhati ,miješajući da se sve zgusne i da dobijete fini umak.Posolite i poparite po ukusu. Na kraju dodate sitno nasjeckani peršin. Servirati uz kuhani slani krumpir, rižu, tjesteninu, ma što god volite .Možete dodati i nekakvo kuhano povrće.

0 komentari