ponedjeljak, 29. svibnja 2017.

Jesu li trešnje čudotvorno voće? Jedite ih dok im je sezona!

tresnje1
Započela je sezona trešanja, pa se preporučuje da se u ovim voćkama uživa u što većim količinama dok im je sezona, jer se kasnije teško kod nas nalaze u prodavnicama.



Trešnje su jako dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom.

Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, te ublažavanju bolova i kod poboljšanja zdravlja kostiju. Za ovo su najvjerojatniji zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Prevencija srčanih bolesti

Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprječavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Prevencija raka

U košpicama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprječava daljnje širenje raka, te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima.

Ublažavanje bolova

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta efikasnije od aspirina, te ima pozitivne efekte na giht i bolove od artritisa.

Bubrežni kamenac

Nije samo plod trešnje zdrav, od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litar vrele vode i kuhajte dvije minute, te ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocijedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

Trešnje pomažu kod mršavljenja

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava razinu energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Trešnje su jedno od voća sa najnižim glihemijskim indeksom

Trešnje sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, naročito kalcijuma, željeza i kalijuma. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljikohidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća.



Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu energiju. Nabavite trešnje sada kada je sezona kako bi bili zdraviji, izgledali mlađe i osjećali se bolje.

Izvor: vecernji

0 komentari