petak, 26. svibnja 2017.

UPOZORENJE: Evo zašto nikada ne biste smjeli jesti krastavce i paradajz u ISTOJ salati!


Jedini kriterij koji ljudi imaju kada su u pitanju miješane salate su ukusni sastojci, ali bez obzira na ukus postoje i druge stvari koje se moraju uzeti u obzir.

Kombiniranje krastavaca i paradajza nije nimalo poželjno jer imaju različito vrijeme probave. Kombinirajući takve sastojke može doći do fermentacije hrane u želucu i tako se može otrovati cijelo tijelo.

Time sebi usporavate probavu te nećete moći uživati u jelu kako treba, a osim toga procesom fermentacije mogući su plinovi, oticanje i bolovi u želucu a također i crijevni problemi.

Ovdje ćemo vam navesti i još nekoliko drugih kombinacija hrane koje ne biste trebali uopšte da miješate:

Voće nakon obroka

Voću je potrebno dosta vremena da se probavi u organizmu pa se ne bi smjelo dugo zadržavati u želucu. Ako jedete voće odmah nakon obroka to može dovesti do refluksa kiseline i drugih probavnih problema.

Tjestenina i sir

Veoma popularno jelo ali bi ga trebali izbjegavati u svakom slučaju. Tjestenina je bogata škrobom koji ima drugačije vrijeme digestije od proteina u siru, pa će kašnjenje dovesti do fermentacije i probavnih problema. Ovo isto vrijedi i za tjesteninu i meso.



Povrće i sir

Ovo je je još jedna kombinacija koju treba izbjegavati, jer može samo dovesti do nadutosti.

Dinja i lubenica

Nikada ne biste trebali da ih jedete zajedno jer su ovi plodovi namjenjeni da se jedu sami, a ne u kombinaciji sa bilo kojim drugim voćem.

Mlijeko i banane

Mnogi ljudi vole kombinaciju ovih sastojaka ali ona znatno usporava vašu probavu!

lijekizprirode.com

0 komentari