srijeda, 14. lipnja 2017.

LISIČARKA – OVA GLJIVA IMA NEPROCJENJIVA LJEKOVITA SVOJSTVA!


Da li znate da je u svijetu biljaka i gljiva lisičarka otporna na parazite i mikrobe?! Lisičarka je jedna od rijetkih vrsta koja ne trune.

SASTOJCI U LISIČARKI I UPOTREBA



HINOMANOZA – U mesu lisičarke nalazi se spoj hinomanoza koja djeluje na sve nametnike u crijevima – trakavice, gliste, loše bakterije, i to tako da ih uništava. Lisičarka ih rastvara.

ERGOSTEROL I TRAMETOLINOVA KISELINA iz lisičarke ubijaju sve vrste virusa. Također čisti jetru od svih otrova.

BETA KAROTEN – Gljiva lisičarka sadrži tri puta više beta karotena od mrkve. Doprinosi zaštiti kože i sluznice.

Beta karoten iz lisičarke sprečava upalu očiju, poboljšava vid.

Posebno se preporučuje u ljetnim mjesecima jer štiti kožu od UV-zračenja.

Beta karoten obnavlja sluznicu usne šupljine.

Naglašavamo da lisičarka sprečava noćno sljepilo.

VARIVO OD LISIČARKI

SASTOJCI:

lisičarke, 600 g

luk, 1 glavica

suvog mesa po izboru, 100 g

mrkva, 100 g



korijen celera, 100 g

krumpir, 150 g

kiselo vrhnje, 100 ml

brašno, 1 žlica

mljevena crvena paprika, 1 žličica

kopar, 1 žličica sjeckani

ulje

sol i papar

PRIPREMA:

U loncu ugrijemo ulje, dodamo sjeckani luk, celer i mrkvu, suvog mesa, posolimo i na srednjoj jakoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša.

Zatim dodamo krumpir narezan na kockice, izmiješamo sastojke, ulijemo malo vode i sve zajedno kratko pirjamo povremeno miješajući.

Potom dodamo očišćene i na ploške narezane gljive, ulijemo toliko vode da pokrije sastojke, dodamo mljevenu crvenu papriku, popaprimo, te kuhamo još 20-ak minuta.

Za to vrijeme u zdjelicu s kiselim vrhnjem, dodamo prosijano brašno, sve zajedno izmiješamo pjenjačom, pazeći da ne ostanu grudice, i umiješamo u lonac s gljivama.

Zatim dodamo sjeckani kopar, sve zajedno kuhamo još 5-6 minuta i možemo poslužiti.

Izvor: finirecepti.net.hr

0 komentari