srijeda, 14. lipnja 2017.
LISIČARKA – OVA GLJIVA IMA NEPROCJENJIVA LJEKOVITA SVOJSTVA!
Da li znate da je u svijetu biljaka i gljiva lisičarka otporna na parazite i mikrobe?! Lisičarka je jedna od rijetkih vrsta koja ne trune.
SASTOJCI U LISIČARKI I UPOTREBA
HINOMANOZA – U mesu lisičarke nalazi se spoj hinomanoza koja djeluje na sve nametnike u crijevima – trakavice, gliste, loše bakterije, i to tako da ih uništava. Lisičarka ih rastvara.
ERGOSTEROL I TRAMETOLINOVA KISELINA iz lisičarke ubijaju sve vrste virusa. Također čisti jetru od svih otrova.
BETA KAROTEN – Gljiva lisičarka sadrži tri puta više beta karotena od mrkve. Doprinosi zaštiti kože i sluznice.
Beta karoten iz lisičarke sprečava upalu očiju, poboljšava vid.
Posebno se preporučuje u ljetnim mjesecima jer štiti kožu od UV-zračenja.
Beta karoten obnavlja sluznicu usne šupljine.
Naglašavamo da lisičarka sprečava noćno sljepilo.
VARIVO OD LISIČARKI
SASTOJCI:
lisičarke, 600 g
luk, 1 glavica
suvog mesa po izboru, 100 g
mrkva, 100 g
korijen celera, 100 g
krumpir, 150 g
kiselo vrhnje, 100 ml
brašno, 1 žlica
mljevena crvena paprika, 1 žličica
kopar, 1 žličica sjeckani
ulje
sol i papar
PRIPREMA:
U loncu ugrijemo ulje, dodamo sjeckani luk, celer i mrkvu, suvog mesa, posolimo i na srednjoj jakoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša.
Zatim dodamo krumpir narezan na kockice, izmiješamo sastojke, ulijemo malo vode i sve zajedno kratko pirjamo povremeno miješajući.
Potom dodamo očišćene i na ploške narezane gljive, ulijemo toliko vode da pokrije sastojke, dodamo mljevenu crvenu papriku, popaprimo, te kuhamo još 20-ak minuta.
Za to vrijeme u zdjelicu s kiselim vrhnjem, dodamo prosijano brašno, sve zajedno izmiješamo pjenjačom, pazeći da ne ostanu grudice, i umiješamo u lonac s gljivama.
Zatim dodamo sjeckani kopar, sve zajedno kuhamo još 5-6 minuta i možemo poslužiti.
Izvor: finirecepti.net.hr
0 komentari