subota, 5. kolovoza 2017.

HELIKO BAKTERIJA U ŽELUCU – BOLEST PRLJAVIH RUKU: Kako je liječiti!


Heliko bakterija je jedan od najčešćih uzročnika bolesti gornjeg digestivnog sistema, a procjenjuje se da je ovim mikroorganizmom zaražena polovina čovječanstva.
Helicobacter pylori infekcija napada sluznicu želuca, jer joj prija kisela sredina u kojoj jedino i opstaje. Procenjuje se da je ovim mikroorganizmom inficirana polovina čovječanstva, ali se simptomi bolesti ne razvijaju kod svih (što zavisi od imunoloških svojstava organizma) i tako neprimjetno može boraviti u našem tijelu decenijama, pa čak i cijelog života. O tegobama koje izaziva ova bakterija saznajte više u nastavku teksta….

HELIKO BAKTERIJA – BOLEST PRLJAVIH RUKU
Heliko bakterija ima oblik zareza sa nekoliko bičeva na jednom kraju, sve to je čini vema pokretljivom, a pripada gram-negativnim bacilima. Osim u želudačnoj sluznici može se pojaviti i u zubnim naslagama, ranicama u usnoj duplji, pljuvački i stolici. S obzirom na to da se kao i sve druge bakterije,veoma lako prenosi preko nečistih ruku, češće se pojavljuje u slabije razvijenim zemljama u kojima je helicobacter pylori infekcijom zaraženo i do 80 odsto stanovništva, dok je u razvijenim zemljama taj procenat od 20 do 50%.Stoga je i logično da se ova infekcija naziva još i bolest prljavih ruku.
Ovaj termin je prihvaćen širom planete ,a djelimično se odomaćio i kod nas u zemljama ex-yu.Ukoliko se pitate kako se prenosi heliko bakterija postoji nekoliko objašnjenja.Mnogi ljudi zaraze se još u detinjstvu, prvenstveno zbog loših higijenskih navika. Najčešće je teško utvrditi pravi put prenošenja heliko bakterije, jer infekcija može opstajati godinama bez simptoma. U najvećem broju slučajeva heliko bakterija se dijagnostikuje puno kasnije tokom života. Zagađena hrana ( ukoliko je nedovoljno oprano povrće i voće), neispravna voda ,kao i prljave ruke najčešći su putevi prenosa ove infekcije (fekalno- oralni prenos). Takođe,helicobacter pylori infekcija se može preneti i metodom “usta na usta” sa zaraženih na zdrave osobe.
HELIKO BAKTERIJA SIMPTOMI
Najčešći simptomi heliko bakterije i infekcije su bolovi u želucu i stomaku, gorušica, nadutost stomaka, slaba probava i otežano varenje, mučnina, povraćanje,neprijatan zadah .
Neki pacijenti sa hroničnim gastritisom nemaju nikakve tegobe, ali se one, s druge strane, mogu intenzivirati ukoliko, na primjer, dođe do pojave čira na želucu udruženog s infekcijom. Pored jakog bola, koji je najdominantniji znak, dolazi i do gubitka apetita, pa samim tim i tjelesne težine, a javlja se i krv u stolici, što se dešava u oko 25 odsto slučajeva.
Međutim, postoje i drugi simptomi koji upućuju na to da se heliko bakterija nastanila u našem organizmu – depresija, nedostatak energije i snage ,anksioznost ,hronični umor, nesanica, promjene na koži.Intenzitet tegoba je različit, pa će tako kod nekih bolesnika preovladavati želudačne smetnje, dok će drugi snažnije osjećati indirektne simptome.
Preventiva podrazumeva blagovremeno otkrivanje infekcije, to jest odlazak ljekaru već nakon prvih simptoma, te sprovođenje higijensko-dijetetskog režima s pravilnom i raznovrsnom ishranom.Vakcina protiv infekcije helikobakterijom još uvijek je u fazi ispitivanja, ali će se, po nekim procjenama, masovno primenjivati za tri-četiri godine.
KAKVE POSLJEDICE MOŽE IZAZVATI HELICOBACTER PYLORI BAKTERIJA ?
Da kažemo još i to da je heliko baterija u želucu otkrivena još 1982. godine zahvaljujući australijskim doktorima Beri Maršalu i Robin Varenu. Od tada se zna da nastanak gastritisa , čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu ne izazivaju samo pojedini lijekovi, kao što se do tada mislilo, a u faktore rizika spadaju i konzumiranje alkoholnih pića, pušenje i u današnje vrjeme nezaobilazni stres.

Međutim, poslije otkrića heliko bakterije sve je više dokaza da upravo ona ima najveću ulogu u nastanku bolesti želuca, naročito u kombinaciji sa štetnim lijekovima, kada se opasnost od pojave čira na želucu značajno uvećava i to za čak 60 odsto. Pored toga, prema najnovijim podacima, sve je veća udruženost helicobacter pylori bakterija i karcinoma ili (MALT )limfoma želuca, to daje novu, mnogo ozbiljniju dimenziju za ovu bakterijsku infekciju, naročito zbog toga što još uvijek nije utvrđeno zašto se ove opake bolesti razvijaju samo kod pojedinih pacijenata.
HELIKO BAKTERIJA IZDISAJNI TEST OTKRIVA DIJAGNOZU
Ureaza izdisajni test je neinvazivna dijagnostička metoda koja se sprovodi tako što pacijent popije tabletu u čijem je sastavu urea sa ugljenikom C13 (neradioaktivni izotop ugljenika). Heliko bakterija sadrži enzim ureazu, koji metaboliše ureu sa Cl 3, oslobađa C02 (ugljen-dioksid) i izbacuje ga prilikom izdisaja zajedno sa C13.
Ovo je vrlo senzitivan test i svuda u svijetu prihvaćen je kao najbolji pokazatelj uspješnosti terapije protiv Helicobacter pylori infekcija, ali i kao prva metoda dijagnostikovanja oboljenja. Pored navedenog, dijagnoza se može uspostaviti i sa pregledom krvi (seruma) ili pregledom pljuvačke na antitela, što je nešto manje pouzdana metoda, jer može dati i lažne pozitivne rezultate na IgG antitela koja opstaju u krvi dugo nakon izjlećenja infekcije.
Heliko bakterija u želucu se može detektovati i pregledom stolice na antigene bakterije, ali se ova procedura rijetko primjenjuje. Ukoliko je riječ o ozbiljnim simptomima i osobama preko četredeset godina s pozitivnom porodičnom anamnezom,pribjegava se invanzivnoj, ali i najpouzdanijoj dijagnostičkoj metodi a to je svakako gastroskopija.Kod ove metode se uzima uzorak direkt iz želudčane sluznice, koji se zatim šalje na detaljnu patohistološku analizu.
HELIKO BAKTERIJA LIJEČENJE
Terapija ove infekcije prvenstveno podrazumjeva potpunu promjenu ishrane i životnih navika. Treba jesti redovno i često, u manjim količinama, a pritom je neohodno izbjegavati jako začinjenu i ljutu hranu gotovo uvijek, kao i konzumiranje alkohola.Heliko bakterija u želucu se liječi i medikamentima, kako nam preporučuje zvanična medicina ,što uključuje kombinaciju najmanje tri lijeka – dva antibiotika i inhibitor protonske pumpe, koja smanjuju kiselost želudačne sredine i, posljedično, stvara nepovoljne uslove za razvoj bakterije. Primjenjuju se i lijekovi iz grupe probiotika u eradikacionoj terapiji, dok se H2 antagonisti daju kada helicobacter pylori infekcija još nije dokazana. Ukoliko dođe do komplikacija i novih oboljenja izazvanih sa helikobakterijom, nastavlja se odgovarajuće liječenje i uvode nove terapijske mjere. Na primjer, karcinomi i limfomi želuca najčešće se liječe hirurškim putem.
HELIKO BAKTERIJA TERAPIJA I NUSPOJAVE
Kod oko 50% pacijenata javljaju se nuspojave terapije, koje su uglavnom blage, ali se, u oko deset odsto slučajeva liječenje heliko bakerije prekida ili se menjaju doza i kombinacija lijekova. Neke od reakcija na lijekove jesu osjećaj “metalnog” ukusa u ustima i poremećaj rada crijeva, zbog čega može doći do pojave neugodnih grčeva u stomaku, proliva-dijareje, zatvora stolice ili crno prebojene stolice (u takvim slučajevima u liječenje se uvode probiotici).
Ukoliko pacijent nastavi da konzumira alkohol, mogu se javiti jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, pojačano i prekomjerno znojenje i ubrzan puls.Takođe procenjuje se da oko 20 odsto pacijenata nakon terapije ne biva potpuno izliječeno i u tom slučaju je neophodno promjeniti protokol i uvesti nove medikamente (najmanje jedan antibiotik različit od onih koji su se koristili za liječenje tokom prvog tretmana).
Nakon toga sprovodi se ponovno testiranje kako bi se utvrdilo da li je heliko bakterija u želucu izliječena. Terapija se smatra uspješnom ukoliko četiri nedelje poslije završetka tretmana gastroskopija ili ureaza izdisajni test pokazuju negativne rezultate na Helicobacter pylori infekciju .
HELIKO BAKTERIJA ISHRANA
Jedan od najvažnijih faktora za izlječenje od infekcije je pravilna ishrana za heliko bakteriju.U kombinaciji sa odgovarajućim medikamentima (koje može prepisati isključivo stručno lice – ljekar),kao i uz prirodne čajeve,donosi odlične rezultate. Infekcija helikobakterijom može biti udružena sa intolerancijom na gluten, pa bi bolesnik trebalo da izbjegava hljeb, tjestenine, peciva, to jest sve namirnice koje sadrže brašno od pšenice, raži ili ječma.
Takođe, u ishrani nisu poželjni soja i kravlje mlijeko, kao i kofein, alkohol, so, industrijski prerađena hrana, masno crveno meso i gazirana pića. Heliko bakterija u želucu svakako zahtjeva disciplinu i dosljednost u ishrani.U jelovnik bi trebalo uvesti hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, naročito jabuke, brusnicu, luk, celer, mahunarke, koje jednostavno nazivamo vlaknasta hrana.
Od mesa treba izbegavati sva prženja ,kao i roštilj,jedite ribu makar dva puta sedmično.Izbjegavajte vještačke zaslađivače i šećere. Potrudite se da jedete manje kiselo voće..
PRIRODNI LEK ZA HELIKO BAKTERIJU
Naš prvi prijedlog je laneno sjeme, koje se pokazalo kao izuzetno efikasno sredstvo za želudac, spominjali smo ga više puta u našim člancima ali nije na odmet ponoviti još koji put.
Evo šta vam je potrebno za ovaj krajnje jednostavan recept:
Supenu kašiku lanenog sjemena ,prelijte sa šoljom(2dl) proključale vode.
Poklopite šolju i pustite da odstoji najmanje dva do tri sata.
Nakon toga procjedite i uzimajte po supenu kašiku lanenog sjemena ,neposredno pred svaki obrok.
Sluz iz lanenog sjemena će dospeti na zidove vašeg želuca,umanjiće bol u želucu,smanjiti tegobe kod infekcija,naročito ako je u pitanju gastritis, koji karakteriše osjetljiva i nadražena sluznica.
Inače heliko bakterija ne mora biti jedini razlog da biste svakodnevno konzumirali sjeme od lana,ono se preporučuje i zdravim osobama,makar kašika dnevno,jer je odlična prevencija za mnoge bolesti ,poboljšava varenje,uspostavlja redovnu stolicu i dr..
Nadamo se da smo vam dali tražene odgovore na pitanja šta je i kako se liječi heliko bakterija 🙂

Izvor: http: dijetamesecevemene.com

0 komentari