četvrtak, 31. kolovoza 2017.

PAZNJA!!! Evo kako da sprijecite zadržavanje vode u organizmu, edem, otekline nogu i ruku!!!


Edem, ili oteklina, je pojava zadražavanja veće količine tečnosti u organizmu. Najčešće se javlja u dva oblika : kao generalizovani oblik, koji podrazumeva zadržavanje tečnosti i stvaranje oteklina po celom telu, i drugi, lokalizovani, koji se javlja u formi edema, najčešće na rukama i nogama.

Uzroci zadržavanja tečnosti

Smatra se da visoke spoljašnje temperature mogu “usporiti“ organizam i time uticati na zadržavanje vode u telu.

Pojava zadržavanja tečnosti je prisutna najčešće kod žena, tokom predmenstrualnog perioda, gde je uzrok povezan sa disbalansom hormona. Zbog uticaja hormona, ovaj problem se javlja i tokom trudnoće a nestaje nakon porođaja. Uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula, kod žena, koje sadrže estrogen, može uzrokovati pojavu oteklih nogu, ruku, stomaka, nekad i osećaj “nadutosti celog tela“. U klimakteričnom periodu kod žena, usled smanjenja lučenja progesterona, dolazi do zadržavanja tečnosti i osećaja nadutosti.

Ishrana sa smanjenim unosom vitamina B1, kao i proteina, može biti preduslov za pojavu edema.

Osobe koje pate od hroničnih venskih insuficijencija, ili proširenih vena na nogama, uglavnom imaju sve simptome zadržavanja tečnosti. Određeni lekovi, među kojima lekovi za povišeni krvni pritisak, kortikosteroidi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi

( NSAIL) imaju svojstvo zadržavanja tečnosti u organizmu, pa osobe koje ih koriste, mogu patiti od toga.
Organska stanja kao preduslov za nastanak edema

Simptom zadržavanja tečnosti u organizmu, može biti pratilac ozbiljnih stanja kao što su, bolesti bubrega ( nefrotski sindrom, zapaljenja bubrega, lupus ), gde se edemi karakteristično lokalizuju na nogama.
Zatim tu su srčana insuficijencija (slabost srca ), hipertenzija, koja utiče na povećane krvnog pritiska i posledično na povećanje ukupne tečnosti u organizmu. Otoci usled bolesti srca se lokalizuju na nogama i u plućima.

Ciroza jetre je bolest koja izaziva edeme.

Hronične promene na plućima, izazivaju lokalizovane edeme na plućima i nogama.

Smanjenjo lučenje tiroksina, hormona štitaste žlezde, dovodi do hipotireoze povezane sa nastankom edema.

Otečeni, bolni zglobovi, usled degenerativnih stanja ili starosti takođe mogu biti okidač za nastanak edema u predelu lakta, kolena, skočnog zgloba, zgloba šake.

U slučaju ovako ozbiljnih stanja, osobe se moraju pridržavati medicinske, propisane terapije.
Simptomi zadržavanja tečnosti

Najčešći spolja vidljivi znaci zadržavanja tečnosti su u formi oticanja pogođenih delova tela, najčešće ruke, noge, zglobovi, dnevno povećanje težine, koje nije posledica gojaznosti, već samo posledica zadržavanja tečnosti u organizmu. Takve osobe mogu se osećati naduto, nabubreno i brojka na vagi će uvek pokazati veću cifru. Promene na koži se mogu javiti u formi lokalizovnih edema, koji na pritisak se uvuku za nekoliko sekundi, što inače nije osobina kože u normalnim uslovima.
Prirodni načini lečenja zadržavanje vode

Kratki saveti za sprečavanje zadržavanja vode u organizmu

Usled blagog, periodičnog zadržavanja tečnosti u organizmu, mogu se primeniti neke jednostavne metode, bazirane na promenama u ishrani i povećanju fizičke aktivnosti.

Smanjite unos soli – izbegavajte prekomeran unos soli putem hrane, slanih grickalica, kikirikija, prerađene hrane, konzervirane hrane, suvomesnatih proizvoda. To su sve namirnice koje sadrže previše soli, koja u organizmu vezuje vodu.

Vitamin B1 I B6 – vitamini B kompleksa, koji se mogu uneti ishranom crvenim mesom i integralnim pirinčem. Oni su važni jer sprečavaju zadržavanje tečnosti.

Kalcijum, vitamin D, pantontenska kiselina – nalaze se u mlečnim proizvodima, siru, ribi, voću.

Magnezijum – izuzetno važan za žene, tokom PMS-a

Pijte puno vode – iako zvuči kao paradoks, voda u većim količinama, hidrira telo i dobra je za rad bubrega.

Smanjite unos gaziranih pića, alkohola, kafe – sadrže materije, tipa kofein koji vezuje vodu za sebe i time je zadržava. Kafa je odgovorna za nastanak celulita kod žena.

Redovno vežbajte, radite vežbe istezanja, podignite noge u ležećem položaju.

Kao pomagalo, naročito kod osoba sa proširenim venama, dobro je koristiti elastične čarape, koje stežu i time sprečavaju zadržavanje vode u nogama.

Jogurt – je izvor animalnih proteina. Sadrži dosta kalcijuma. Poželjan kod osoba koje pate od hipoproteinemije. Ali, nije poželjan kod osoba na dijalizi, baš zbog prisustva proteina.

Lekovite biljke – saveznik u borbi protiv viška tečnosti u organizmu
Maslačak

Maslačak je biljka koja sadrži dosta kalijuma, pa time neutrališe povećan nivo natrijuma u organizmu, koji je odgovoran za povećanje krvnog pritiska. Sadrži magnezijum, mineral vrlo bitan kod žena, što je dobro kod predmenstrualnog nadimanja.

Čaj od maslačka

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica sušenog korena, lista i cveta maslačka, prelije sa šoljom tople vode. Ostavi se da odstoji 10 minuta. Nakon toga procediti i piti čaj tri puta dnevno. Čaj ima izuzetno diuretičko dejstvo, pa može se korisititi i za prolećno čišćenje organizma. Zbog materija koje sadrži, može ometati dejstvo određenih lekova.
Peršun

Sa svojim zelenim listovima, peršun spada u jake prirodne diuretike.

Čaj od peršuna

Uzeti dve kašičice sušenog lista peršuna, preliti sa šoljom ključale vode. Neka odstoji 10 minuta. Procediti čaj, I piti ga tri puta dnevno.

Svež sok od peršuna

Peršun se može izmiksati u blenderu i iscediti sok, koji pomešan sa ceđenim sokom od llimuna, daje pravo jutarnje osveženje za organizam.
Sok od limuna

Stavite dve kašike ceđenog soka od limuna u čašu tople vode. Možete zasladiti sa medom. Uzimati ovaj sok svaki dan, ujutru i videćete rezultat. Nećete se osećati “naduto“.
Morač ( Komorač )

Seme komorača je dobar diuretik jer povećava izlučivanje natrijuma i vode iz organizma, putem bubrega. Isto tako, dobar je i kao čistač organizma od toksina.

Čaj od komorača

U šolju tople vode, staviti jednu kašičicu semena komorača ( može se kupiti u zdravoj hrani ). Neka odstoji 10 minuta, i procediti čaj. Piti ga tri puta dnevno, dok se ne vidi rezultat.
Kopriva

Kraljica među biljkama, pokazala je i svoj jak diuretički efekat na organizam. Spečava zadržavanje vode, pomaže izlučivanju viška vode iz organizma.

Čaj od koprive

Preliti suvu koprivu sa šoljom tople vode. Neka odstoji 10 minuta. Procediti čaj i piti ga tri puta dnevno, može i na duže vreme.
Beli luk

Beli luk se dosta koristi u domaćoj kuhinji i ishrani. Ima vrlo poznata lekovita svojstva, a među kojima i da je dobar diuretik.

Pasta od belog luka

Uzeti par čena belog luka, iseckati sitno, malo pritisnuti, da pusti sok. To korisitit kao namaz na hleb, ili dodatak čorbama, jelima, varivima.
Kukuruzna svila

Kukurzna svila je od davnina poznata i primenjivanja kod nemogućnosti mokrenja, kod bolesti bubrega, infekcija urinarnog trakta. Samim tim, ona ima i diuretičko svojstvo. Sprečava zadržavanje vode u organizmu, samim tim i pojavu nastanka gihta i artritisa.

Čaj od kukuruzne svile

Uzeti 2 kašike sušene kukuruzne svile ili 1/4 šolje sveže, preliti sa šoljom ključale vode. Pustiti da odstoji 5 minuta. Procediti i piti blago zaslađeno dva puta dnevno. Zbog prisustva određenih materija, treba je oprezno primenjivati kod osoba sa kardiovaskularnim problemima. Kukuruzna svila ima svojstvo da razređuje krv.
Crni luk

Crni luk se pokazao kao dobar za povećanje diureze ( mokrenja ). U tu svrhu sprema se čaj.

Čaj od crnog luka

Uzeti 2 glavice crnog luka, manje, 2 veze peršuna svežeg, 2 veze svežeg celera. Ovu mešavinu kuvati lagano u 1 l vode, sa 8 supenih kašika meda. Piti po šoljicu 4 puta dnevno.
Ječam

Ječam se pokazao kao dobar diuretik, i uglavnom se koristi kao napitak u nekim evropkim zemljama. Bezbedan je za trudnice, koje pate od otoka nastalim tokom trudnoće, zbog disabalansa hormona.

Sok od ječma

Uzeti 3 kašike ječma, preliti ga šoljom vode. Ostaviti da prenoći. Procediti i ujutru popiti vodu od ječma. Isto ponoviti uveče, potapanje ječma. A, ujutru porocediti i piti po 2 čaše dnevno.
Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je bogato kalijumom i pomaže kod otklanjanja grčeva u nogama, kod slabe cirkulacije, sprečava zadržavanje vode.

Jabukovo sirće se može piti ujutru, rastvoreno u čaši vode, zaslađeno medom. Mogu se praviti i tople kupke za noge, u koje je dodato jabukovo sirće. Kupka opušta a takođe otklanja otok nogu.

Izvor:lijek.carobnakuhinja.info

0 komentari