srijeda, 16. kolovoza 2017.

PUHANCI…ZA MALO DELA, PUNA IH JE ZDELA!


Ovako su nekada naše nane znale brzo i jednostavno razveseliti dječicu za večeru, a vi ih možete pripremiti i uz roštilj.

SASTOJCI
• 400 g glatkog brašna
• 200 ml mlake vode
• 20 g svježeg kvasca (½ kockice)



• ½ žličice šećera
• 1 žličica soli (5 g)
i još
• ulje za prženj

PRIPREMA
Stavite brašno u zdjelu i napravite udubinu u koju ćete staviti svježi kvas razmućen u 0.5 dcl mlake vode s malo šećera. Pustite na toplom da se kvas zapjeni
Dodajte sol i preostalu mlaku vodu pa zamijesite glatko tijesto. Prekrijte zdjelu prijanjajućom folijom i ostavite na toplom mjesto da se duplo digne; dovoljno je ispod posude s tijestom staviti manju posudu s toplom vodom.
Na pobrašnjenoj radnoj podlozi, razvaljajte tijesto debljine oko 8-10 mm, narežite kotačićem na kvadriće veličine 8×10 cm (ili manje) i pustite ih pokrivene kuhinjskom krpom 10 minuta.



U srednje velikoj tavi ugrijte ulje i popecite puhance tako da svaki stavite u ulje prvo na stranu koja je na radnoj površini bila okrenuta prema gore (na ovaj način se napuhnu). Čim prestanu cvrčati okrenite ih na drugu stranu i opet popecite do lijepe zlatno-žute boje.
Izvadite ih šupljikavom žlicom na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.

POSLUZIVANJE
Puhance poslužite tople.
SAVJET
U ovo tijesto možete dodati i nasjeckane 4 mlade ljutike ili luka (zeleni i bijeli dio). Biti će fino ukusni ali se neće toliko napuhnuti kao bez luka.

0 komentari