srijeda, 13. rujna 2017.

10 najlošijih navika koje roditelji rade a trebalo bi ih izbjegavati jer ostavljaju posljedice na dijete!


Roditelji često prave greške u odgoju svoje djece. Ovdje ćemo navesti neke od njih:

Nedostatak pravila

Djeca trebaju znati svoje granice i šta smiju, a šta ne smiju. Dopuštajući im sve, samo ćete napraviti razmažene osobe koje su navikle da se ne trebaju boriti za nešto.

Ne dozvolite da vam djeca naviknu da vi sve radite umjesto njih i da sve odbijaju iako nisu zaslužili.

Nasilje

Fizičkim ili usmenim vrijeđanjem nećete postići ono što želite. Porazgovarajte fino sa djetetom i objasnite mu gdje je pogriješilo. Zajedno pronađite rješenje. Ne vrijeđajte dijete i nemojte im povrijeđivati osjećanja.

Ne provodite dovoljno vremena sa njima

Ukoliko ne provodite vrijeme sa svojim djetetom, ne razgovarate, onda se nemojte čuditi ako vam dijete upadne u loše društvo.

Odvojite vremena za dijete, nađite. Razgovarajte, budite upućeni u to šta se vašem djetetu dešava.

Maltretiranje drugih

Osim što se trebate dobro ophoditi prema djetetu, tako se trebate ophoditi i prema drugim ljudima.

Nemojte psovati, biti nasilni i imajte poštovanja prema starijima. Djeca gledaju kako se vi ponašate i onda se i oni tako ponašaju.



Previše ste zaštitni prema djetetu

Ne možete prikrivati greške koje vape dijete napravi i puštati da prođe nekažnjeno. Ukoliko vam se neko požali na ponašanje djeteta, nemojte odmah stajati u odbranu djeteta već poslušajte obje strane.

Vaše dijete nije uvijek u pravu i to treba da mu i kažete, Treba da se iskupi za greške,a ne da prolazi nekažnjeno jer ga vi prikrivate.

Favorizovanje

Nemojte odvajati djecu. Nemojte imati miljenike. To može loše uticati na drugu djecu. Budite pravedni i gledajte ih jednako.

Vrijeđanje na javnom mjestu

Nemojte praviti scene u javnosti i vrijeđati svoje dijete. Kada dođete kući, riješite problem. Pravljenjem scena nećete ništa postići.

Razmaženost

Ako razmazite svoje dijete, nećete postići ono što želite. Uredu je da budete bliski sa djetetom, da mu tepate, ali dopuštanje svega je krajnje neodgovorno od strane vas. Tako će vaše dijete izrasti u manipulatora i lošu osobu.

Nametanje svojih želja

Nekada dijete treba samo da odluči šta želi, a ne da mu vi namećete svoje želje. Nismo svi talentovani za nešto, prihvatite to. Ipak, postoji nešto drugo u čemu smo zaista dobri.

Nedostatak povjernja

Ukoliko nemate povjerenja u svoje dijete, ono će se loše osjećati. Dajte mu šansu. Ostvarite taj dobar odnos sa svojim djetetom.

0 komentari