četvrtak, 5. listopada 2017.

Ovo su najčešće greške koje pravite kada dete ima povišenu temperaturu


Često se čuje kako se roditelji žale da njihovo dete neće moći da miruju dok ima povišenu temperaturu. Ne insistirajte na mirovanju, umerena aktivnost je dozvoljena
Visoka, Povišena, Temperatura, Toplomer, Grip, prehlada, Dete, Deca, Bolesno dete, Groznica Foto-ilustracija: Profimedia
Mnogi mladi roditelji se vode savetima svojih baka i majki, koje najčešće savetuju da se dete koje ima povišenu temperaturu treba dobro utopliti i preznojiti.



To je jedna od najčešćih grešaka koje rade mladi roditelji jer to nije dobar savet za skidanje temperature kod dece. Upravo suprotno. Preterano zagrevanje deteta s povišenom temperaturom može lako dodatno povisiti temperaturu.

Dete treba raskomotiti ili obući u laganiju odeću, svakako dete bi trebalo istuširati u mlakoj vodi kako bi se snizila temperatura.

Često se čuje i kako se roditelji žale da njihovo dete neće moći da miruju dok ima povišenu temperaturu. Ne insistirajte na mirovanju. Umerena aktivnost je dopuštena, a po tome ćete lakše primetiti i kakvo je opšte stanje deteta.

Foto: www.pixabay.com
Dete može biti malaksalo i lošeg opšteg stanja i bez povišene temperature zbog toga nemojte misliti da nema opasnosti samo zato što je izostao simptom povišene temperature.

Pokrivanje deteta koje ima povišenu temperaturu mokrim peškirom, takođe je još jedna od loših ideja. To bi moglo izazvati drhtanje tela i dodatno povisiti temperaturu tela. Ako je temperatura visoka, mlake obloge i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi biće prijatni za dete.

Visoka temperatura povećava potrošnju kalorija, pa detetu treba više kalorija nego inače. Ako dete odbija hranu, pokušajte sa zaslađenom tečnošću koju voli.



Paracetamol ili ibuprofen za skidanje temperature nemojte davati dok dete nema temperaturu 38.5 ili više, pustite da se telo samo izbori ako je temperatura niža od toga. Ako ne znate što vam je činiti, radije pozovite lekara i zatražite savet, posebno ako je vaše dete veoma malo, ima manje od godinu dana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

0 komentari