utorak, 31. listopada 2017.

SVE IDE PREMA SCENARIJU OD KOJEG SE STRAHUJE STIŽE NAM SNIJEG KAKAV U OVIM KRAJEVIMA NIJE VIĐEN DUGO


Prof. Zoran Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna analizira najnovije podatke koji upućuju kakva bi mogla biti zima pred nama…


I dok je snijeg već sada zabijelio gorja na Balkanu, čini se da bi ga moglo biti još dosta u mjesecima pred nama, možda i rekordne količine.


Naime, zadnjih desetak dana snježna površina u europskom dijelu Rusije i Sibirskom području raste velikom brzinom.
Prikaz na dijagramu ukazuje da bi ova godina mogla biti rekordna po mjerenoj snježnoj površini u Euroaziji zadnjih sedam godina – piše prof. Zadro, a ispod možete pogledati ovaj dijagram.
statistika-zima
– Očekujem do početka 12. mjeseca enormnu površinu prekrivenu snijegom i ledom na gore spomenutom području. Dugoročna simulacija pritiska zraka za 12. mjesec (slika dole) prikazuje jaču anticiklonalnu blokadu nad Skandinavijom, Islandom i Grenlandom, što bi omogućilo prodore vrlo hladnog zraka nad kopno Starog kontinenta.
Ovo bi bio itekakav start zime kod nas, jugoistoku, te istoku Europe za prvi zimski mjesec.
slika-zima


– U sezonskim prognozama se nije išlo mjesec po mjesec u prognozama, jer to je, kao uostalom kao i sve dugoročne prognoze, jako nezahvalno za prognozirati. Međutim postoje dugoročni trendovi, anali i atmosferski faktori koju ukazuju kako bi se otprilike moglo vrijeme odvijati u toku određenog godišnjeg doba, u ovome slučaju sljedeće zime.
TRI OPCIJE. Postoji više opcija kada bi otprilike glavnina zime mogla pogoditi naše krajeve i veći dio Balkana.

0 komentari