srijeda, 1. studenoga 2017.

BOSANSKE LEPINE OD SAMO 3 SASTOJKA


Sastojci
-600 gr brasno
-10,5 gr. suhi kvasac (1, 5 vrečica,vrečica od 7 gr.)
-1/2 jušne žlice ,soli
-2 čajne žličice šečera
-510 ml. vode

Priprema
Potopiti sečer i kvasac u pola količine vode.Neka odstoji nekoliko min.dok se kvasac ne otopi.
Sol dodati u brasno i prosijati.Dodati vodu sa otopljenim kvascem i secerom i poceti mijesiti tijesto (ja sam mijesila u samostojecem mikseru) Dodati ostatak vode i mijesiti 7 do 8 min.
Ostaviti tijesto u posudi miksera da se udupla.Meni je trebalo oko pola sata. Kada prvi put tijesto nadodje, lagano ga samo jednim okretajem kuke od miksera premijesiti. Ponovo ostaviti tijesto da se udupla. Poslije drugog dizanja, tijesto lagano izručiti iz posude miksera na dosta pobrasnjenu radnu povrsinu.
Sada odkidati komadice tijesta i stavljati na dosta pobrasnjenu povrsinu i laganim pokretima formirati lopticu. Ja sam odokativno odkidala tijesto ali uglavnom su bile priblizne velicine i ispalo ih je od ove mjere 7 kom. Ostaviti loptice tijesta oko pola sata da odmaraju.Uzimati jednu po jednu,pocev od one prve i lagano prebaciti na papir za pečenje.
Na papiru ih malo prstima rasiri i ravnalom utisnuti karakteristicne kockice ili rombove po zelji. Ostaviti da odmaraju dok se pecnica ne ugrije na 540 F ili 280C stupnjeva. U pecnicu ubaciti lim za pecenje cim ukljucite pecnicu.
Peci 5 cijelih minuta dok ne porumeni. Ne otvarati pecnicu. Jednu sam pekla 6 minuta, i ona je malo rumenija.
Pecene lepine uspravno poredati jednu za drugom, kada se ohlade staviti u najlon vrecicu do upotrebe.
Mogu se i zamrznuti, samo ih izvaditi da se odlede na sobnoj temperaturi i malo podgrijati u pecnici ili na rostilju polivenu sa mesnom vodom..
Preuzeto sa: www.coolinarika.com

0 komentari