petak, 3. studenoga 2017.

BRZO KIŠALJENJE KUPUSA OVAJ RECEPT JE ČUDO OVO SIGURNO NISTE PROBALI


Sastojci
    5-6kg (3-4 glavice) kupusa
    šaka žutog fino mlevenog kukuruznog brašna
    1 kriška hleba
    so (objašnjeno u receptu)
Ostalo
    1 malo bure/kanta
    plastični pritiskač
    manja plastična posuda/kutija od litar/dva

Priprema
    1.
    Za brzo kišeljenje kupusa je važno da se kupus drži u kuhinji ili trpezariji (na toplom) i zbog toga je bitno da imate nekakvu kantu/malo bure koje ima dobar poklopac. Na ovakav nacin, kupus se kiseli brzo, ali samim tim, posle svega par dana počinje da se oseća, i zato je bitno da kanta/bure imaju poklopac koji nece dozvoljavati da puno ovih mirisa izlazi.
    2.
    Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite delove koji imaju neke flekice, malo izdubite koren
    3.
    Nagurajte u kantu koliko moze da stane celih glavica, a ostalo isecite na polutke ili četvrtine i ugurajte izmedju glavica (ovo ce biti za salatu ili podvarak).
    4.
    Posuti sa 1 sakom žutog, fino mlevenog kukuruznog brašna i dodati 1 krišku hleba.
    5.
    So nikad ne merim prema količini kupusa već prema slanoći rasola. Kupus mora biti slan, jer ga to održava da se ne pokvari.
    6.
    Na litar vode stavljam izmedju 25 i 30 g morske sitne soli (zamocite prst i probajte slanocu). Ne treba da bude blago, ali ne ni slano kao otrov. To ce otprilike biti i slanoća vaseg kupusa, pa sami ocenite kako volite. Ja ne volim preslano.
    7.
    U bokalu odmerim oko 27g soli, sipam 1 litar vode, dobro promešam i time prelivam kupus. Tako sve do vrha kante.
    8.
    Povremeno pustim malo topliju (česmensku vodu) ali nikako ne vruću.
    9.
    Kada je burence/kanta napunjena, stavljam plasticni pritiskač, a preko njega plasticnu kutiju, time sve zajedno pritisnem da bi se i kutija napunila vodom i svojom tezinom pritiskala kupus koji treba da bude sav potopljen, a ne da isplivava. Poklopcem jos dodatno pritisnem.
    10.
    Sutradan, izvadim ono parče hleba i dodam jos slane vode po potrebi (da kupus bude prekriven).
    11.
    Ne otvaram ga bas svaki dan, ali vrlo često. Posto nije hladan, sa svake strane gde moze ruka da mi prodje, gurnem i malo promesam (uzvrtim rasol).
    12.
    Na ovakav nacin, kupus pocinje da kisi vec posle par dana. Za 10 dana je spreman za salatu, a posto volimo sarmu od baš kiselog kupusa, za to sačekamo 2 nedelje.
    13.
    Parče hleba koje smo stavili nije pozeljno ubacivati u veliko bure sa puno kupusa, jer posle mesec dva, rasol počinje da tamni i da dobija malo neobican miris. Ali za ovako malu količinu, koja ce se potrošiti u roku od 3 nedelje je sasvim u redu.
    14.
    Oko sorte kupusa ne mogu puno da vam pomognem, morate koristiti sortu koja moze da se kiseli (ne moze svaka).
    15.
    Ako je sorta dobra, nikada mi se kupus ne kvari (čak ni na sobnoj temperaturi u kuhinji), a ako nije dobra, pokvario mi se čak i u sred zime na terasi. Koliko sam do sada shvatila, drugih trikova nema. Za kupus nije potrebno da sve bude sterilno, sipa se obicna česmenska voda, tako da verujem da nigde ne možemo da pogrešimo osim u biranju sorte kupusa.
Posluživanje
Ove godine jesen je prilično topla, i verujem da se svima, koji su na vreme stavili kupus, do sada već i ukiselio, ali ovo je jako dobar način da i kada je napolju jako hladno, dobijete brzo, a prirodno kišeljen kupus i uzivate u sarmi pre nego što se veliko bure ukiseli.

0 komentari