nedjelja, 19. studenoga 2017.

ČUVENA BOSANSKA PITA: Ručak gotov za 15 minuta


Za čuvenu bosansku razljevušu od tikvica nije vam potrebno puno vremena. Ovo ukusno jelo ne zahtjeva ni puno truda, lagano je, jeftino i jednostavno se priprema.
Neophodni sastojci za pripremu:1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste),
1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta (može i sirutka ili svježe mlijeko),
3 prepune supene kašike bijelog brašna,




3 prepune supene kašike kukuruznog brašna,
1 pakovanje praška za pecivo,
2 jaja,
2 supene kašike ulja i
so.

Priprema:
1.Ogulite i isjecite tikvicu na sitne komadiće (nemojte je rendati jer će postati vodenasta). Posolite, pokrijte krpom i ostavite sa strane.




2.U drugoj posudi umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmiješajte dok se sve dobro ne sjedini a zatim dodajte tikvicu. Smjesu dobro promiješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrijali u rerni a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju prilikom vađenja.
3. Pecite u rerni na 200 oC oko 30-ak minuta. Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 oC 10-ak minuta pred kraj pečenja. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažite kajmakom dok je razljevuša još vrela. Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršunom…

0 komentari