nedjelja, 5. studenoga 2017.

OD DANAS NA SNAGU STUPAJU RIGOROZNE ZIMSKE KAZNE: Ako samo ovo zaboravite, platit ćete veliku kaznu


Svaki vozač koji u uslovima smanjene vidljivosti ne bude imao uključena zadnja poziciona svjetla dobiće kaznu od čak 15.000 do 30.000 dinara, šest kaznenih poena, zabranu upravljanja vozilom od tri mjeseca, a moguće je da dobije i zatvor do 30 dana! Ovo je samo jedan od rigoroznih “zimskih” prekršaja za koje ljudi uglavnom ne znaju.
Nesavjesni vozači će biti kažnjavani i za sneg na prozorima, tablicama ili svjetlima, korišćenje dugih svjetala po magli ili korišćenje svjetala za maglu kada je nema.
Da stvar bude gora, ukoliko sa nepropisnim svjetlima ili snegom na prozorima izazovete saobraćajni udes, kazne su i po nekoliko puta rigoroznije. Uz to, prijeti vam i dugogodišnja robija ukoliko neko strada ili bude povrijeđen.
U Auto-moto savezu su otkrili koji su to sve “zimski” prekršaji za koje vozači uglavnom ne znaju, a problem je što su kazne izuzetno visoke.

– Vozači uglavnom brinu o zimskim gumama i kaznama koje slijede zbog njih. Međutim, u snježnim uslovima vožnje možete napraviti i druge “zimske” prekršaje. Primjera radi, kada ne očistite sijneg sa prozora, tablica ili svjetala dobićete kaznu 3.000 dinara, a ako tako izazovete nezgodu, platićete saobraćajnoj policiji 5.000 do 15.000 dinara. Ne zaboravite još da ni po magli ne smije da se vozi sa dugim svjetlima, a onaj vozač kom budu upaljena biće kažnjen sa 5.000 dinara – rekli su za “Informer” u AMSS-u i dodali:
– Pored svega toga, najrigoroznija kazna je ipak za vožnju bez zadnjih pozicionih svetala kada je smanjena vidljivost, odnosno kada je ona do 200 metara van naselja i do 100 metara u naseljenom mjestu. Za ovaj prekršaj platićete čak 15.000 do 30.000 dinara, a u slučaju udesa, kazne su daleko rigoroznije – objašnjavaju u AMSS.
Direktor Srpskog komiteta za bezbjednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je kako svaki od ovih “zimskih” prekršaja potencijalno ugrožava živote ljude.
– Snijeg ili led na staklima vozila ometa preglednost vozaču. Neki vozači u žurbi, naročito u jutarnjim satima, ne stignu da očiste stakla, a to ih kasnije može skupo koštati. Ako vozač upotrebljava duga svjetla tokom magle, napravišće sebi samo još veći problem. Svjetlo se odbija od čestice vodene pare i stvara “zid” pred očima vozača, koji ga zaslepljuje i dodatno smanjuje preglednost – objasnio je Okanović.
(Telegraf.rs)

0 komentari