nedjelja, 12. studenoga 2017.

Pet stvari koje su jednako opasne kao pušenje


Svijest o štetnosti pušenja globalno je sve raširenija, ali moderno vrijeme karakteriše niz faktora koji pušenje postupno pomiču s vrha popisa smrtonosnih navika, upozoravaju američki naučnici.
Usamljenost
Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu “smrtonosnog” popisa, prenosi “Independent”.

Društvene mreže i sve rjeđe druženje “uživo” s prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprima razmjere epidemije, piše “Direktno“…

Profesorica psihologije na Brigham Young Universityju, Julianne Holt-Lunstad kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog vijeka kao da pojedinac dnevno popuši 15 cigareta.

Sjedilački način života

Sjedenje tokom cijeloga dana povećava rizik od obolijevanja od više vrsta raka, pokazala je studija iz 2014.

Svaka dodatna dva sata sjedenja povećavaju rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva, karcinoma endometrija, raka pluća, bez obzira na to vježba li pojedinac tokom dana.

Čak i uz redovno vježbanje, sjedenje duže od osam sati na dan povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.Manjak sna

Američki su naučnici ustanovili da 50 do 70 miliona stanovnika SAD-a pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upzorio je 2015. prof. Valerij Gafarov iz WHO-a, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj mjeri kao svakodnevno pušenje.

Solarijum

Iako se korišenje solarijuma čini kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, oboje može biti jednako opasno za organizam kao pušenje.

Dermatolozi su još 2014. dokazali da pretjerano korištenje solarijuma izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

Nezdrava prehrana

Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kiselinama utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti poput pušenja. Godine 2016. naučnici koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posljedice loše prehrane, zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duhana.

0 komentari