nedjelja, 12. studenoga 2017.

Upute za život jednog oca svojoj kćeri: „Neka tvoja snaga ne bude u noktima, već u srcu“


Otac jedne četvorogodišnje djevojčice piše svojoj najdražoj djevojci na svijetu pisma koja joj planira dati jednog dana, kada za to dođe vrijeme, ujedno, on piše i svim ženama koje žele čuti riječi jednog oca.

On podsjeća da nitko ne smije i ne može definirati istinsku ljepotu žene, ali da će mnogi to pokušati učiniti.

Evo njegovog pisma:

“Draga malena,

Dok ti ovo pišem, sjedim u odjeljku u kojem se prodaje šminka u jednoj lokalnoj trgovini. Nedavno mi je prijatelj poslao poruku dok se nalazio na sličnom mjestu i rekao mi da se osjeća kao da je na jednom od najsurovijih mjesta na svijetu.

Zato sam želio razumijeti zbog čega je tako. I sada, dok sjedim ovdje, počinjem se slagati s njim.

Riječi imaju moć, a riječi koje na reklamama sa šminkom vidim su veoma moćne. Riječi i fraze poput sljedećih: pristupačno prelijepo, besprijekorna završnica, sjajna snaga, moć, izaberite prirodno, prkosi godinama, vraća vrijeme, izaberi svoj san, gotovo gola i prirodna ljepota.

Kada postaneš roditelj djevojčice, shvatiš da je ona jaka koliko i svi oko nje – ona je sila na koju treba računati, vatrena duša s istim željama i strastima kakve ima svatko drugi. Ipak, dok sjedim u dijelu trgovine u kojem se nudi šminka, shvaćam da je većina neće vidjeti kao takvu.

Vidjet će je kao lijepo lice i tijelo za uživanje. I reći će joj da mora izgledati na određeni način da bi vrijedila i bila utjecajna.

Ali riječi imaju moć i, možda, samo možda, riječi oca mogu se natjecati s riječima svijeta. Možda očeve riječi mogu pomoći djevojčici da pretvori šamar institucijskog srama u stabilan osjećaj vlastite vrijednosti i ljepote.

Očeve riječi nisu druge riječi, ali imaju drugačije značenje:

Sjajna snaga

Neka tvoja snaga ne bude u noktima, već u srcu.

Shvati tko si, a potom ćeš se moći uspješno probijati kroz život.

Izaberi svoj san

Ali neka taj san ne dođe s reklama. Pronađi tiho mjesto u sebi i posadi tu prave snove.

Otkrij što želiš u ovom svijetu, a kada to izabereš – nastavi s time, s integritetom i nadom.

Gola

Svijet želi da se razgolitiš. Međutim, ti skini rukavice. Reci što ti je na srcu. Budi ranjiva. Riskiraj. Voli sve koji i sami jedva znaju šta je to ljubav.

Čini to ogoljeno. Otvoreno.

Besprijekorno

Budi uvijek svjesna jedne stvari – savršenstvo ne postoji. To je iluzija koju su stvorili ljudi koji su zainteresirani za tvoj novčanik.

Izabereš li traganje za savršenstvom, budi nepogrešivo zahvalna zbog toga tko si i zbog svih koji te okružuju.

Prkosi godinama

Tvoja koža će se naborati, a mladost će iščeznuti, ali tvoja duša će vječno ostati mlada. Uvijek će znati kako se igrati, kako uživati i kako ludovati u ovom životu.

Prkosi starenju svog duha.

Besprijekorna završnica

Kraj nema nikakve veze s tim kako danas izgledamo, ali ima veze s time kakav je naš život. Neka, zato, godine života budu priprema za dan kad će doći kraj (novi početak).

Stari graciozno, rasti mudro, voli toliko da ljubavlju obuhvatiš sve ljude.

Neka tvoja besprijekorna završnica bude spokojan zagrljaj i put ka boljem novom i nepoznatom, a tvoj život dar svakome kome si u srcu.

Malena, ti voliš sve što je rozo i ukrašeno i siguran sam da ćeš jednog dana i sama shvatiti je li šminka zaista važna.

Ipak, molim se da ti jedna riječ postane važna – posljednja riječ koju izgovoriš pred spavanje, kada te pitam gdje si najljepša.

Riječ koja je toliko svijetla da je nijedan korektor ne bi mogao sakriti.

Gdje si najljepša? Unutra.

Od mog srca tvom,

“Tata”

0 komentari