nedjelja, 3. prosinca 2017.

Jelo čiji se okus pamti: Originalni recept za MANTIJE!


Ako radite po ovom receptu uvijek će vam super ispasti.

SASTOJCI
Za tijesto
·         600 g brašna
·         1 jaje
·         2-3 dl mlake vode
·         1 kašika ulja
·         2 kašičice soli


Za fil




·         500 g mljevene junetine
·         1 glavica crnog luka
·         ulje
·         so
·         biber
·         slaka paprika

Preliv
·         1 čaša jogurta
·         1 čaša kisele pavlake
·         2-3 čena bijelog luka
·         100 g margarina
·         3 kašike ulja

PRIPREMA
U posudu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mijesite tijesto. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite pola sata.




U tiganj sipajte malo ulja i sitno sjeckan crni luk i pržite. Dodajte mljeveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Tijesto podijelite na 15 loptica, oblikujte i svaku razvaljajte na veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu. Tako ponovite još dva puta. Ostavite da stoji pola sata.
Jednu gomilu rasklagijajte i podijelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, tako da ćete dobiti oblik paketića.
Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh, i redajte savijene mantije. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.
Pecite na 220 stepeni 15 minuta.

0 komentari