nedjelja, 3. prosinca 2017.
Jelo čiji se okus pamti: Originalni recept za MANTIJE!
Ako radite po ovom receptu uvijek će vam super ispasti.
SASTOJCI
Za tijesto
· 600 g brašna
· 1 jaje
· 2-3 dl mlake vode
· 1 kašika ulja
· 2 kašičice soli
Za fil
· 500 g mljevene junetine
· 1 glavica crnog luka
· ulje
· so
· biber
· slaka paprika
Preliv
· 1 čaša jogurta
· 1 čaša kisele pavlake
· 2-3 čena bijelog luka
· 100 g margarina
· 3 kašike ulja
PRIPREMA
U posudu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mijesite tijesto. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i sitno sjeckan crni luk i pržite. Dodajte mljeveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Tijesto podijelite na 15 loptica, oblikujte i svaku razvaljajte na veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu. Tako ponovite još dva puta. Ostavite da stoji pola sata.
Jednu gomilu rasklagijajte i podijelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, tako da ćete dobiti oblik paketića.
Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh, i redajte savijene mantije. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.
Pecite na 220 stepeni 15 minuta.
0 komentari