srijeda, 13. prosinca 2017.

KOLAČ JUTARNJA ROSA KOLAČ FANTASTIČNOG IZGLEDA,A TEK KOLIKO JE UKUSAN I SOČAN..MMMM…MORATE PROBATI!


Kolač fantastičnog izgleda,a tek koliko je ukusan i sočan..mmmm…Morate probati!

SASTOJCI:
200 gr. margarin
1 šolja šečera (250 ml šolja)
3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
2 šolje brašna
250 ml. kiselog vrhnja
5 žlice mlijeka
2 žlice kakao (za drugu polovinu)




1 kesica prašak za pecivo

Za kuglice:
200 gr. svježeg sira
4 žlice šečera
1 žumanjak
1 kesica vanilin šečer
7-8 žlica kokosovog brašna

Za kremu:
350 ml. mlijeka
150 gr. šečera
3 žlice mekog brašna
1 kesica vanilin šečer
100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)

PRIPREMA:
Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata.
Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju.
Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom.




Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju .
Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite.Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu.
Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
Za kremu…izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica. A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.
7. Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac,
posujte naribanom cokoladom ili kakaom.

8. Posluživanje
Preporučujem da koristite tamni kakao kako bi efekt na kolaču bio ljepši.Isto tako kolač 2-3 sata ohladite i zatim poslužite jer je ohlađen mnogo osvježavajući.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari