utorak, 19. prosinca 2017.

PLATE DO 2.000 EVRA, PLUS SMEŠTAJ: Kreće seoba 30.000 radnika s Balkana u ČAROBAN PREDEO, POSLA KOLIKO HOĆEŠ


Turistička je sezona pri kraju a kuvare, konobare, spremačice… već traže Austrijanci da bi ih zaposlili na skijalištima. Potrebno im je, procenjuje se, oko 30.000.

– Potražnja za radnicima ovih profila jako je velika. Raspisani su konkursi za profesionalce – kvalifikovane kuvare, fizioterapeute, masere, kozmetičarke, a što se tiče konobara i spremačica, tu dokazi o stručnoj spremi nemaju presudnu ulogu, ali svakako treba barem poznavati nemački jezik – kaže Aleksandara Bertelt iz kompanije „Euro Career“ iz Pule, preko koje će radnici i ove godine trbuhom za kruhom u planine.

Najviše je potražnje za radnom snagom u Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu, a manje u Koruškoj ili južnom delu Štajerske, gde gosti dolaze zbog jezera, a ne radi skijanja pa se tamo glavna turistička sezona odvija leti. Interesantno je da se potreba za radnicima u turizmu u Austriji zimi i leti izjednačila, što je trend poslednjih godina. Radi se šest dana u nedelji, 54 sata, a slobodan dan poslodavci daju radnicima po dogovoru. Plata od 1.600 do 2.000 evra Visina plata zavisi od mnogočega: od iskustva radnika i kategoriji objekta, jer nije isto je li u pitanju luksuzni hotel ili smeštaj s tri zvezdice, i na kraju – najvažnije je o kojoj se poziciji i nivou odgovornosti radi – pomoćnom kuvaru ili nekom ko je jedan od glavnih ili njegovih zamenika u kuhinji.

Ipak, neki je prosek od 1.600 evra do 2.000 evra, s tim da su radnicima osigurani hrana i smeštaj, a njihov angažman traje šest meseci od prvog novembra do kraja aprila, kaže Bertelt. Poznavanje nemačkog jezika do nivoa B1 važno je za one koji više komuniciraju s gostima – na primere, za konobare – drugi kandidati mogu govoriti jezik do mere da im je to dovoljno da se snađu u komunikaciji. “Konobari mogu jako dobro da zarade i od bakšiša. U principu, ljudi odu gore šest meseci, dobro zarade, a malo potroše jer su im hrana i smeštaj osigurani, a kako rade šest dana nedeljno, zapravo nemaju ni vremena potrošiti ono što su dobili.

Mnogi to iskoriste da nauče ili unaprede znanje jezika i steknu dodatna znanja, veštine, što će im poslužiti u traženju nekog boljeg posla”, kaže Bertelt. Važno je napomenuti da kandidati koji dobiju posao preko agencija za zapošljavanje, to ne plaćaju, nego to, u skladu sa zakonom, čine poslodavci koji imaju ugovore s agencijama.

(Izvor: blic.rs)

0 komentari