petak, 15. prosinca 2017.

Prihvatila zahtjev na Facebook-u, koštalo je 473.000 eura


Dženifer Čen prihvatila je zahtjev za prijateljstvo na Facebooku. Godinu dana kasnije taj “klik“ koštao ju je skoro 600 hiljada dolara.
Novi “prijatelj” predstavio se kao doktor Frenk Harison, ortopedski hirurg iz Amerike, a zapravo, riječ je o profilu koji koristi tim prevaranata, prenosi “B92“…

Na fotografiji, koju su prevaranti koristili, bio je stručnjak za smanjenje težine doktor Gart Dejvis. On je obavijestio korisnike društvenih mreža o postojanju lažnih profila sa njegovom fotografijom.
Lažni doktor Harison pisao je Čen da planira da se preseli u Australiju i da želi da je upozna. Ona je novinarima ispričala i da je nakon toga dobila poziv od njega.

“Rekao mi je: ‘ja sam na aerodromu u Kuala Lumpuru, u nevolji sam’. Ja sam ga pitala o kakvom problemu je riječ, rekao je: ‘Nosim milion i po dolara, misle da imam previše novca kod sebe. Molim te pomozi mi’“.

Nakon toga uslijedio je poziv od žene koja je tvrdila da radi na carini, da bi Čen zatim bila ubjeđena da plati “kaznu” od 3.000 dolara kako bi mu bio dozvoljen prolazak sa tolikim novcem, piše “Indy100”.

“Ispričala mi je stvari koje zvuče istinito. Zaista sam joj povjerovala“.
Provjera je ubrzana. Uskoro su prevaranti tražili veće sume novca sa različitim izgovorima. U roku od šest mjeseci uspjeli su da nagovore Čen da izvrši 33 uplate.

“Djevojka je rekla da će mi novac biti vraćen, jer će mu sa carine biti vraćen novac. To me nije trglo. Nisam shvatala da su oboje prevaranti. Takođe sam se plašila da ispričam mužu. Na kraju sam morala da mu kažem da sam napravila veliku grešku“.
To data je već dala cijelu svoju ušteđevinu – 571.000 dolara, odnosno, 473.000 eura. Njen suprug ispričao je novinarima da su lopovi osjetili njenu naivnost.

“Oni svoje mete biraju na osnovu informacija koje dobiju putem Facebooka. Imaju čitav tim u kome svako ima različite uloge kako bi uspjeli da manipulišu emocijama žrtve“, ispričao je njen muž.

0 komentari