utorak, 9. siječnja 2018.

Jednostavne su za pripremu, prhke i izuzetno ukusne......SLATKE KIFLICE


Sastojci
250 gr putera
2 dl kisele pavlake
320 gr brašna
1/2 kašičice soli




1 kesica vanilin šećera ili arome vanile
po želji pekmez od kasija ili šljiva (moj je od višanja)
100 gr (približno) šećera u prahu

Priprema
1.
U sud za mešenje staviti puter sobne temperature i pavlaku. Dodati brašno, malo soli i vanilu. Zamesiti testo. Po potrebi dodati sasvim malo brašna, ali ne preterivati jer je testo mekano i malčice lepljivo.
2.
Ohladiti testo 15 minuta u frižideru, pa ga rastanjiti posipajući ga brašnom, na dobro pobrašnjenoj radnoj površini. Iseći testo na pravougaonike oštrim nožem ili točkom za pizzu.




3.
Na svaki pravougaonik staviti pola kašičice pekmeza i smotati ga uzduž u kiflicu. Blago pritisnuti krajeve da pekmez ne curi. Kiflice slagati u pleh na papir za pečenje.
4.
Peći 15 - 20 minuta na 180°C dok malo ne porumene. Ostaviti da se potpuno ohlade, pa ih uvaljati u prah šećer. Poslužiti uz kafu, čaj ili desertno vino.
5.
Kiflice su božanstvene - prhke su i tope se u ustima! Probala sam par komada bez šećera u prahu i meni je bilo sasvim dovoljno slatko i od samog pekmeza.

0 komentari