četvrtak, 19. svibnja 2016.

ČOKOLADNI KOLAČ JEDNOSAVAN DA NE MOŽE JEDNOSTAVNIJE


POTREBNO:
Za biskvit:
6 jaja
12 žlica šećera
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer



4 žlice kakaa
14 žlica mlijeka
Za preljev:
1/2 l mlijeka
5 žlica šećera
15 dag čokolade za kuhanje
10 dag mljevenih oraha
150 g margarina
Za čokoladnu glazuru: 10 dag čokolade za kuhanje + 5 žlica ulja + 5 dag margarina

PRIPREMA:
Za biskvit odvojiti bjalanjke od žumanjaka pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom, dodavati naizmjence brašno, kakao, prašak za pecivo i mlijeko. Na kraju umiješati kuhačom čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u veliki lim na papir za pečenje i peći na 180ºC 35 min. Pečeni biskvit prohladiti, odstraniti papir i narezati ga na kockice.



U međuvremenu pripremiti preljev tako da se u posudi pomiješa mlijeko, margarin, šećer i čokolada i kada se masa potpuno otopi, dodati orahe i pustiti da prokuha.
Sa vrelim preljevom zaliti kockice biskvita i dobro promiješati kuhačom. Tako pripremljenu masu istresti u kalup po želji obložen alu folijom (folija je tu kako biste ga poslije lakše istresli na pravu stranu). Dobro natiskati rukama kako bi masa bila kompaktna i pustiti da se ohladi. Potpuno ohlađeni kolač (najbolje ga je držati u hladnjaku preko noći) iskrenuti na pladanj, preliti čokoladom glazurom i poslužiti uz malo slatkog vrhnja.

0 komentari