srijeda, 4. listopada 2017.

Dunja – lekovita svojstva, recepti za slatko i liker


Voće je važan deo zdrave ishrane. Ono je bogato vitalnim sastojcima koji su potrebni našem telu da ostane zdravo. Dok voće kao što su narandže, banane, ananas, lubenica, grožđe, jabuke, obično jede skoro svako od nas , postoji određeno voće koje nije toliko često u našoj ishranu. Dunja je voće o se čijoj vrednosti i hranljivosti malo zna i nepravedno je zapostavljenja. Neke od zdravstvenih prednosti dunje uključuju njenu sposobnost da pomogne u sprečavanju raka, pomaže u mršavljenju, poboljšava varenje smanjuju holesterol, jačanje snagu imunog sistema, ima ulogu kod prevenciju gastrointestinalnih bolesti, smiruje upalu, povećati zdravlje vaše kože, smanjuju krvni pritisak, sprečava alergijske reakcije, i stimulišu cirkulaciju u kardiovaskularnom sistemu.




 



Dunja se kaže da je simbol ljubavi, sreće i neprolaznosti. Dunja je u osnovi mirisno voće koje pripada porodici Rosaceae, koja uključuje i jabuke i kruške. Poreklom je iz toplih umerenih regiona jugozapadne Azije. Malo drvo se često gaji zbog ukrasnih kvaliteta kao i zbog svojih atraktivnih svetlo roze cvetova. Dunja je sezonsko voće i dostupno je od jeseni do zime. Kada se zrelo, ovo voće je zlatno žute boje i liči na krušku u formi. Površina koja je slična onoj od breskve i svetlo žute je boje, tvrdog mesa sa više semenki u centru. Ima opor i kiseo ukus i retko se jede sirovo. Često se peče ili zamrzava da bise eliminisala kiselost. Dunja se koristi u tradicionalnoj recepturi na Bliskom istoku i u mediteranskim regijama u kojoj se dinsta sa jagnjetinom i svinjetinom. Azijska sort dunja , koja je mekša i sočnija, često se koristi da čuva u formi želea. Poneka se koriste da obezbedi kiselost u tradicionalnoj piti od jabuka.

Hranljive vrednosti dunje

Dunja je bogat izvor vitamina C, cink, kalijum, bakar, gvožđe, i dijetetskih vlakana. Takođe, dunja je bogata i određenim organskim jedinjenjima kao katehin, epikatehin, limonene i drugih što sve doprinosi opštem zdravlju.
Zdravstvene prednosti dunje

Prevencija raka – Čini se da je rak jedan od najčeših smrtonosnih bolesti u novijoj istoriji. Dakle, bilo šta što može da smanji šanse za razvoj raka obično postaje veoma popularno. Visok nivo antioksidanata, uključujući i fenolne i phitonutrient jedinjenja, koje se nalaze u plodu dunje su vrlo efikasni u neutralisanju ili eliminisanje slobodnih radikala u organizmu. Slobodni radikali su opasni nusproizvodi ćelijskog metabolizma koji mogu izazvati mutaciju zdravih ćelija . Antioksidans jedinjenja koja se nalaze u dunji su direktno povezana sa smanjenim šansama za razvoj različitih vrsta raka.

Pomoć u Mršavljenju – Jedan od najboljih načina da zadržite svoju težinu i garanciju za brz metabolizam jeste da se poboljša varenje. Dunja ima visok sadržaj dijetetskih vlakana, kao i većina voća, koji imaju ulogu efikasnom funkcionisanju gastrointestinalnog sistema. Imaćete više energije uz poboljšanje digestivnog zdravlja.



 

Gastrointestinalna oboljenja – Pored opšteg funkcionisanja digestivnog trakta koji omogućavaju dijetetska vlakna, ona takođe mogu pomoći i u sprečavanju poremećaja kao što su gastrointestinalno inflamatorno oboljenje creva (IBD), razne vrsta raka, ili divertikulitisa. Catechin i epikatehin koji su sadržani u vlaknima će se vezati sa određene kancerogene toksina koji se nalaze u debelom crevu i na taj način zaštiti sluzokožu ovog važnog organa.

Zdravlje kože – Visok nivo antioksidanata i vitamina koji se nalaze u plodu dunje su veoma korisni za očuvanje kože. Antioksidansi eliminiš posledice slobodnih radikala, čime se smanjuje pojavu bora, eliminišu se fleke i jača odbrana kože od uticaja UV zračenja.

Regulisanje krvnog pritisaka – Kalijum je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu, jer je od suštinske važnosti za održavanje krvnog pritiska i omogućavanje efikasan prenos tečnosti u ćelije organizma. U pogledu krvnog pritiska, kalijum izaziva krvne sudove i arterije da se opustite, čime se smanjuje pritisak na kardiovaskularni sistem. Ovo može smanjiti stvaranje uslova za razvoj bolesti kao što su koronarne srčane bolesti, srčani napadi, moždani udari.

Alergijske reakcije – Dunja je dugo bila hvaljen zbog svoje sposobnosti da kontroliše alergijske reakcije. Kada se primeni kao melem ili gela na koži, može da se koristi kod atopijskog dermatitis i drugih sličnih bolesti kože. Visoki nivo vitamina C takođe pomaže u kontroli upale i poboljšati zdravlje i u kupan izgled kože.

Jačanje imunog sistema – kao što je ranije pomenuto, dunja ima ogromnu količinu antioksidanata, ali i vitamini, kao što su vitamin C i E, takođe pojačavaju imuni sistem na razne načine. Na primer, vitamina C stimuliše imuni sistem da poveća snabdevanje belim krvnim zrncima, koje su prva linija odbrane od patogena, virusa i bakterije u organizmu.

Za zdravu kosu – Bogati mineralni sadržaj dunje uključuje gvožđe, bakar, i cink. Ova tri minerala, zajedno sa raznim drugim elementima u tragovima, su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Kada koncentracija crvenih krvnih zrnaca je visoka, onda se cirkulacija u telu povećava, što znači da se kiseonik brže transportuje. Ovo uzrokuje povećani protok krvi u koži i koži glave, što može povećati zdravlje folikule dlake zdravlje i stimulisati njen rast.

Ne postoji definitivni dokazi o sporednim efekatima konzumiranja dunje i sve informacije ukazuju da je dunja odličan dodatak svakoj ishrani. Međutim, seme dunje sadrže tragove cijanida, tako da konzumiranje više od nekoliko semenki može da bude problematično. Dodatni naučne studije su u toku i detaljno istražuje prednosti i mane ovog ukusnog voća.

U našoj zemlji dunja je popularno voće naročito kod pravljenja slatka i rakije. Slatkim kockicama u kombinaciji sa orasima i kriškama limuna niko ne može odolete a rakija je nadaleko poznata po svojoj jedinstvenoj aromi i ukusu. U nastavku slede tradicionialni recepti slatka i likera od dunja.
Slatko od dunja

Sastojci:

2 kg očišćenih dunja

1.25 kg šećera

400 ml vode

1 limun

Priprema:

Dunje oprati a zatim preliti sa oko dva litra vode i pustiti da provri. Kuvati ih oko 5 minutaa zatim Izvaditi i još vruće oljuštiti ih i iseći na kockice. U veću šerpu staviti šećer,preliti sa 400 ml vode i mešati do gustine meda, zatim stavljati kockice i kuvati na jakoj vatri. Skuvano slatko ( dunja kad je skuvana izgleda prozirna ) pokriti sa mokrom krpom i ostaviti preko noći da se ohladi. Sutra ohlađeno slatko sipati u sterilisane tegle i u svkaoj staviti kriške limuna.

Liker od dunja

Sastojci:

1 l rakije

1 kg dunja

350 g šećera

1 štapić cimeta

Priprema:

Dunje je potrebno obrisati, oljuštiti i staviti u tegle samo ljuske. Ljuske dunja naliti rakijom, hermetički zatvoriti i ostaviti da stoje u tegli 6–7 nedelja. Nakon toga šećer skuvati sa vodom, dodati cimet i pustiti da vri 3 minuta. Zatim ohladiti sirup i sipati u teglu sa ljuskama i rakijom.Izmešati i na kraju procediti kroz gaz. Sipati liker u manje flaše i konzumirati kao aperitiv.

0 komentari