ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

“BOŽJI KRUH”....tradicionalni njemački slatki kruh koji se priprema u božićno vrijeme....


Sastojci:
Tijesto
500 g glatkog brašna
165 ml mlijeka
250 g maslaca
350 g grožđica
100 g oguljenih, nasjeckanih badema
1 kockica (42 g) svježeg kvasca
85 g šećera




100 g kandirane korice naranče
80 g kandirane korice limuna
2 limuna, korica
1 mahuna vanilije
na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića, anisa i cimeta
5 g soli
100 ml ruma
Za premaz i posip
150 g maslaca
200 g šećera u prahu

Priprema
1.
Kandirane korice limuna i naranče pomiješati sa  grožđicama, preliti rumom, pokriti i ostaviti preko noći u hladnjaku.
2.
U zdjelu miksera pomiješati brašno i šećer i napraviti udubinu u sredini. Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati u udubinu, pokriti kvasac sa malo brašna sa strane, pokriti krpom i ostaviti dvadesetak minuta.
Razrezati mahunu vanilije i istrugati sadržaj, dodati ga zajedno sa koricom limuna. Početi miksati na manjoj brzini, nastavkom za tijesto, dodavajući komadić po komadić maslaca. Sad povećati brzinu i miksati 5 -6 minuta.
3.




Na kraju dodati začine, grožđice, kandiranu koricu naranče i limuna, bademe i kratko miksati da se ravnomjerno rasporedi po tijestu.
Zdjelu pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 1 sat.
4
Tijesto premjestiti na malo pobrašnjenu radnu površinu, podijeliti na dva dijela i svaki razvaljati u duguljastu štrucu. Valjkom u sredini napraviti udubljenje, jednu stranu stanjiti pa ju preklopiti prema sredini i rukama oblikovati stollen.
5.
Prebaciti stollen na lim obložen papirom za pečenje.
6.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C  50-60 minuta, na srednjoj rešetki pećnice.
Ako tijekom pečenja gornji dio tijesta naglo rumeni, pokriti ga folijom.
7.
Još vrući stollen premazati otopljenim maslacem i obilno posipati šećerom u prahu sa svih strana.
8.
Pustiti da se ohladi pa ga dobro zamotati u prozirnu foliju, spremiti u plastičnu vrećicu i ostaviti tjedan dana.

0 komentari