srijeda, 17. svibnja 2017.

NAJLAKŠE PROTIV STRESA: Evo koji je najveći mišić stresa u organizmu i kako da ga opustite


Svakodnevne brige i problemi čine nas napetim, a uz pomoć disanja, isceljujućih reči i emocionalne slobode moći ćete da se opustite i povratite ravnotežu.

Stres nas pogađa svakog dana, bez razlike, na poslu, u porodici, kod kuće… Stručnjaci tvrde da je u većini slučajeva uzrok u nedostatku vremena i preteranim zahtevima modernog načina života.Postoje razni saveti tipa: probudite se ranije i posvetite nekoliko minuta sebi, družite se s pozitivnim ljudima, slušajte muziku koja vas opušta, smejte se… Koliko puta ste do sada pročitali takve savete i nikad ništa niste uradili od svega toga ili ste pak radili ponešto ali i dalje ostajali u stanju stresa?

1. Tehnike disanja

Pomoću tehnike disanja trenutno možete da pomognete sebi. Kada smo pod stresom, prvo reaguje vezivno tkivo: mišići se stegnu a najveći mišić stresa, dijafragma, učini da neravnomerno i nepravilno dišemo. To ima za posledicu pokretanje novog začaranog kruga u vidu loše prokrvljenosti organa i tkiva, a onda dolazi do spazma i bola. Postoje mnoge tehnike disanja kojima možemo regulisati pa i ublažiti stres. Pranajama ili joga disanja podrazumeva kontrolisano disanje pri čemu prateći udah i izdah, svesno kontrolišemo um i smirujuči ga dovodimo celo telo u balans i mir – kaže dr Olga Vasić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u DZ Milutin Ivković.


  Preporučuje se i sistem disanja dr Butejka, pa sistem 1-7-1-7. Jedan znači da ne dišete, zatim brojite do sedam i polako udišete, jedan opet znači i da ne dišete, a onda opet brojite do sedam i lagano izdišete. Naravno sve vreme pratite svoj dah bez upliva drugih misli sa strane. Najjednostavnije je svesno disanje ili udah–izdah disanje koje izvodite spontano onako kako vama odgovara, pri čemu držite maksimalnu pažnju na praćenje toka udisaja i izdisaja, u potpunom miru, bar desetak minuta.

2. Isceljujuće misli

Neosporno postoje tehnike koje omogućavaju da se meditacijom prevaziđu teška stresna stanja i razne bolesti. Najjednostavnije je da snimite sebi vođenu meditaciju i da se u opuštenom položaju koji vama odgovara, uz relaksirajuću muziku, predate se talasima lepih reči i isceljujućih rečenica. Možete to i sami, pustite muziku, lezite i misaono izgovarajte reči: ljubav, dobrota, milost, vaskrsenje, bog, dar, anđeo, isceljenje, zdravlje, sunce…. Sve ove reči imaju vibratorno isceljujuće dejstvo. Molitva i obraćanje bogu za one koje veruju, uvek je najbolje i najdelotvornije rešenje.

3. Tehnika emocionalne slobode

Ova tehnika se zasniva na lupkanju određenih tačaka, po akupresurnom sistemu. Tom prilikom definišemo problem i verbalno dok lupkamo svaku tačku izgovaramo šablonsku rečenicu kojom ustvari “rastvaramo” ili brišemo problem. Naravno, za ozbiljne emotivne traume treba posao prepustiti terapeutu. Svakodnevne trenutne emocije kao što su bes, nezadovljstvo, nesnalaženje, nedostatak samopouzdanja, napetost, vrlo lako možemo i sami otkloniti.

Postoje i druge vrste alternativnih terapija kojima se može delovati protiv stresa: kvantna harmonizacija,naturopatija, refleksologija,razne vrste masaža, homeopatija, dendroterapija… Ono što će vam sigurno pomoći to je promena percepcije, okretanje drugima, pomoć nekome, ne očekujući za uzvrat, zadovoljstvo zato što dajete jer darivanje sopstvena antistres nagrada – tvrdi dr Olga Vasić.

(lepaisrecna.rs)

0 komentari