utorak, 30. svibnja 2017.

Poslednja nedelja trudnoće Šta vas očekuje?


Beba je porasla. Termin je tu i jedva čeka da izadje napolje, u nov svet. Težina je odprilike 3 kg, a dužina oko 50 cm. Mada su dečaci obično krupniji.

beba

Kako se vaš život menja u ovim danima?
Svakodnevne posete ginekologu, vrše preglede, mere kontrakcije, proveravaju bebin položaj. Takodje proveravaju cerviks da bi videli da li ste dovoljno otvoreni, bliži li se porodjaj ili ne. Niko precizno ne može odrediti tačan datum porodjaja. Nekada se desi da termin prodje, u tom slučaju čeka se još nedelja ili dve i onda se porodjaj izaziva indukcijom.
Dok čekate taj dan, morate obratiti pažnju na bebine pokrete. Beba do zadnjeg dana u vašem stomaku mora biti aktivna. Ukoliko se pokreti smanje, obavezno o tome obavestite vašeg doktora. Jer smanjenje pokreta može značiti da postoji neki problem, i u tom slučaju trebalo bi odmah reagovati.

Šta očekivati od vašeg tela nakon porodjaja?
Počećete gubiti te kilograme koje ste dobili u trudnoći. nekima će to ići lakše, nekima teže, sve zavisi od osobe do osobe, od aktivnosti, od režima ishrane. Ali sigurnih 7-9 kilograma čete biti lakši posle porodjaja, kad izadje plodova voda i beba.
Neko izvesno vreme će vam trebati da se oblik tela vrati u prvobitni položaj, na primer stomak… Biće mekan i zgužvan.
Vaše raspoloženje će biti promenljivo. Bićete i uzbudjeni ali i izmoreni, nervozni, neispavani… Pa će vam i apetiti varirati, nekad ćete jesti više, a nekad zbog umora i neispavanosti nećete imati želju za hranom. Ali dobre vesti su da se emotivno stanje poboljšava nakon 2-3 nedelje.
Obratite se vašem ginekologu ukoliko:
Imate obilnije krvarenje.
Imate ubrzan rad srca.
Ubrzano ili usporeno disanje.
Iscrpljenost.
Poremećaj u pamćenju.
Infekciju praćenu bolom i neugodnim mirisom.
Probleme sa grudima prilikom dojenja, bolne ili upaljene grudi.
Glavobolje
Depresije ( ne možete da spavate kad beba konačno zaspi, imate čudne misli, plačete nekoliko dana bez ikakvog razloga ili imate napade panike)
Kako da se što pre oporavite?
Odmarajte što više možete. Trudite se da zaspite dok vaša beba spava, da bi imali energije kad se probudi. Idite u posete prijateljima, opustite se uz razgovore sa njima. Pijte dosta tečnosti i jedite zdravu hranu.
Prihvatite svaku pomoć od drugih, u smislu kuvanja, usisavanja, raspremanja.Imajte poverenja u druge, jer ne možete sve sami, naročito u prvih nekoliko nedelja dok se ne oporavite i ne priviknete na nove obaveze.
Nemojte se osamljivati.

SUPER TEKST ZAR NE ? AKO VAM JE KORISTIO PODELITE SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

0 komentari