utorak, 6. lipnja 2017.

NEVEN KAO LIJEK ZA BOLNE MENSTRUACIJE, NAZEB, POVIŠEN HOLESTEROL, ZAČEPLJENE KRVNE SUDOVE, ČIŠĆENJE ORGANIZMA. RECEPT


Neven (Calendula officinalis), jednogodišnja ili rjeđe dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, visine od 30 do 50 cm, razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova, glavice od tamnožute do narančaste boje.
Zavisno od varijacije, cvijetna kruna može imati jedan do nekoliko redova latica. Zavisno od regije, cvjeta od ranog proljeća do kasne jeseni. U primorskim i toplijim krajevima može cvjetati tokom cijele godine. Calendula officinalis je jednogodišnja biljka, naraste do 0,6 m, dok prosjek iznosi 0,5 m.

Primjena nevena u terapijske svrhe poznata je još od Starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Pored upotrebe u ljekovite svrhe, neven se može koristiti i za ishranu i kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti sviježi kao dodatak salatama. Bogati su vitaminima i mineralima i po sastavu slični maslačku. Sviježe cvijetne latice isto mogu biti dodatak salatama. Osušene latice imaju snažniji i koncentriraniji okus i mogu se koristiti kao začin u juhama i kolačima. Latice sadrže značajne količine vitamina A i C. Koristi se za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.

0 komentari