ponedjeljak, 19. lipnja 2017.

OVIH 5 MENSTRUALNIH GRČEVA GOVORI DA IMATE OZBILJAN PROBLEM


Tokom PMS žene prolaze kroz razna čudna stanja, pa bolne menstrualne grčeve smatraju normalnim. A oni su ponekad signal da nešto nije kako treba
TAMABEPA, menstruacija, glavobolja, prehlada, grip, bolovi, bol, stomak, stomačni problemi, stomačni grip, PMS Foto-ilustracija: Profimedia
Mesnstrualni grčevi iscrpljuju, ali oni idu u paketu s manstruacijom. Ali čim grčevi iznenada postanu drugačiji, to može da predstavlja alarm da nešto nije u redu. Posebno ukoliko su grčevi praćeni bolovima koji vas potpuno parališu, ili osećate probadanje čak kada vam se menstruacija završi, ili krvarite više nego obično. Ništa od toga ne smete ignorisati, kaže Alisa Dvek, genokolog sa klinike “Monte Kristo” u Njujorku.

SJAJNA VEST ZA ŽENE: Stigla je čokolada koja leči menstrualne grčeve (FOTO) (VIDEO)

Ovo bi mogao biti vodič za to šta bi vaši menatrualni grčevi mogli da vam kažu.

Možda imate uterine fibroze – miome

Ove benigne izrasline na zidu materice ili na cerviksu. Nije jasno šta ih izaziva, ali fibroidi su uobičajena pojava kod žena u tridesetim i četrdesetim. Stvarni bol koju osećate može biti izazvan upalom ili pritiskom mioma na zid materice.

Šta da radite: Posetite svog ginekolga i saopštite mu simptome. Proverite da li imate miom i utvrdite da li treba da ga uklonite. To zavisi od mnogih faktora, uključujući i to gde se nalazi i koliko je veliki (može biti mali kao dugme, ali i veliki kao grejpfrut).

Možda imate zapaljenje male karlice, ozbiljnu infekciju materice, jajnika i/ili jajovoda

Nelečene polno prenosive bolesti poput hlamidije ili gonoreje, koje često nema simptome, obično izazivaju upalu male karlice. To je neka vrsta tupog bola, nije oštar ne probada, ali je veoma neprijatan. I kada dobijate menstruaciju i vaš uobičajeni grčevi krenem, bol iz male karlice biće još gori.

Šta da radite: Posetite svog ginekologa. Iako upala male karlice obično nije hitan slučaj, doktor će uraditi pretrage kako biste saznali tačan uzrok i, po potrebi vam prepisati anbtibiotike. Infekcija je potpuno izlečiva, ali ako se ne leči na vreme, može da ima posledice na reproduktivni trakt i na plodnost.




  Možda imate torziju ili uvrtanje jajnika

Do uvijanja jajnika dolazi kada se nešto, poput ciste, izaziva da se vaš jajnik okreće, guši sopstvenim protokom krvi. Ovaj je veoma intenzivana vrsta bola i pravi hitan slučaj, a može dovesti do toga da taj jajnik izgubi funkciju.


  Šta da radite: Krenite odmah u urgentni centar. Lekari će vam uraditi ultrazvuk i druga potrebna snimanja. Ako se dijagnostikuje torzija, moraćete na hitnu laparoskopsku, minimalno invazivna operaciju. Ponekad jajnik se može ispraviti i spasiti, ali ukoliko izgleda crno ili neodrživo, trebalo da bude uklonjen. Srećom, drugi jajnik može preuzeti ovulaciju i proizvodnju estrogena.

Možda imate endometiozu

Endometrioza je stanje koje uzrokuje da tkivo materice migrira u druge organe, kao što su jajnici i jajovodi, gde se pridržava. Tokom vremena, to odbeglo tkivo može da se razvije u benigne ciste. Smatra se da oko 10 odsto žena ima endometriozu, mada i godinama mogu biti bez dijagnoze jer većina žena svoje grčeve ubice smatra normalnim. To je vrsta bola koji zaista može da vam remeti život i rad iz dana u dan. A u zavisnosti od toga gde se nalazi u karlici, može uzrokovati bolan seks.

Šta da radite: Iznesite svom lekaru simptome. Verovatno će vam zakazati ultrazvuk i reći šta treba da radite. Tkivo endometrijuma je osetljivo na hormone, oralna kontraceptivna sredstva ili drugi hormonski lekovi mogu smanjiti bol, ali jedini način da se izleči endometrioza jeste laparoskopska hirurgija. Ovo stanje, nažalost, može da se vrati.

Možda vam loše postavljena spirala

U prva tri meseca nakon što ugradite spiralu, neki grčevi se smatraju normalnim jer se vaše telo prilagođava.

Šta da radite: Ako je ovo uporan grč ili novitet iako pre toga niste imali problem sa spiralom, ginekolog će vam uraditi ultrazvuk kako bi se osigurala dobra pozicija. Situacija nije alarmantna, ali kada se spirala postavi kako vam odgovara, vaši grčevi bi trebalo da popuste.

0 komentari