ponedjeljak, 9. listopada 2017.

Gljive sa bijelim lukom, preukusna i prezdrava kombinacija..


Po misljenju velikog broja kuhara, recept za najukusnije gljive.Sampinjon je jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva svojstvenog mirisa, jedinstvene arome i blagog okusa.
Sve je više zastupljena u svakodnevnoj prehrani.To sto je proteinima bogata gljiva, stavlja ga na popis vrlo poželjnih namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani poput osoba oboljelih od dijabetesa.
Naime nedavno su američki naucnici iz Beckmanova instituta u Kaliforniji dokazali da su šampinjoni bogati hemijskim spojevima koji sprječavaju pojavu raka dojke kod žena u postmenopauzi.To potvrđuju i nedavno objavljene epidemiološke studije koje pokazuju da se učestalost pojave raka dojke smanjuje redovitom konzumacijom šampinjona i drugih gljiva.Pokazalo se da su gljive dobar izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za kojeg se vjeruje da smanjuje nivo holesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Šampinjoni još sadrže vitamine D i B grupe, nešto vitamina E i provitamina A, te dosta kalija, fosfora, željeza i drugih elemenata potrebnih ljudskom organizmu.
Iz svega ovog proizlazi da su šampinjoni prikladan i vrlo jeftin način zdrave prehrane. Slobodno možemo reći da je rijetka hrana koja se može na tako različite načine prirediti, istodobno imati dobar okus i imati visoku hranjivu vrijednost kao što to imaju gljive.Dobro je znati da gljive koje ostanu od ručka nije dobro ostavljati u hladnjaku za sutradan jer oksidiraju, a mogu promjeniti i aromu. Jednako tako podgrijavanje jela s gljivama nije preporučljivo, a nije poželjno gljive obrađivati u mikrovalnoj pećnici.

SASTOJCI:
1 pakovanje sampinjona
2 cehna bijelog luka
maslinovo ulje
list persuna
1/3 limuna
so
biber
PRIPREMA:
1. Gljivama odstraniti 2/3 drske. Oprati ih i osusiti. Ako su gljive manje, ostaviti ih cijele, ako su vece isjeci ih na velike komade.

2. Isjeci persun.

Nakon korištenja ovog proizvoda, zglobovi su mi ponovo kao u 20-im. Svako jutro
Nakon korištenja ovog proizvoda, zglobovi su mi ponovo kao u 20-im. Svako jutro
Mršavljenje za lijene! Mršavite 3 kg svakog dana ako ujutro na prazan stomak...
Mršavljenje za lijene! Mršavite 3 kg svakog dana ako ujutro na prazan stomak...
Ružni stomak će nestati za nekoliko sedmica!
Ružni stomak će nestati za nekoliko sedmica!
12 kg manje za 9 dana! Svako jutro na prazan stomak
12 kg manje za 9 dana! Svako jutro na prazan stomak

3. Zagrijati maslinovo ulje pa protisnuti bijeli luk proprziti 30-tak sekundi.

4. Dodati gljive i protresati tavu dok se gljive ne obloze uljem.

5. Dodati persun i nastaviti protresati ili mijesati.

6. Iscijediti limun na gljive i dinstati uz stalno protresanje tave dok gljive ne budu gotove.7. Posoliti i pobiberiti.

Izvor: Bakine kuhinjske čarolije

0 komentari