ponedjeljak, 23. listopada 2017.

KOLAČ ZA KOJIM JE CIJELA EVROPA POLUDJELA


Prave se u poslastičarnicama, pekarama ili na ulici prilikom raznih manifestacija i vašara.
Reč je kiselom testu koje se istanji drvenom oklagijom, spiralno namota na specijali drveni kalup valjkastog oblika, premaže šećerom i potom peče u posebnim pećima. Pošto se izvadi iz pećnice gotov kolač se uvalja u čokoladu, orahe, lešnike, badem, kokos, vanilu, cimet, semenke suncokreta, puter od kikirikija…
Ako ga još niste probali znajte da je hrskav i sladak, a dominantan ukus zavisi od toga u šta ste ga uvaljali. Lepši je vruć, ali i hladan se odlično slaže uz kafu i čaj, mleko ili kakao. Onaj sa ukusom cimeta se odlično slaže uz kuvano vino.

Evo jednog sličnog.
Potrebno za testo:
– 250 mililitara mlakog mleka
– 50 grama šećera
– 20 grama kvasca




– jedno jaje
– 500 grama istopljenog maslaca
– 500 grama brašna
Potrebno za glazuru:
– 250 grama istopljenog maslaca
– 20 grama šećera

Priprema:
Svež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste. U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umesite i pustite da naraste sat vremena.
Napravite dugačke trake od testa. Drveni cilindar, na koji ćete zamotati testo, najpre premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite testo oko njega, a potom kao da je reč o oklagiji, valjajte cilindar sa testom po stolu kako bi se trake spojile. Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.




Kolač možete da pečte u roštilj rerni, ili na pravom roštolju, tako što ćete vrteti cilindar kako bi se testo ravnomerno ispeklo.
Tokom pečenja testo premažite šećerom i puterom.
Kolač je gotov kada dobije svetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga mešavinu sitno seckanih i mlevenih oraha ili badema, lešnika… Uvaljajte ga u ono što najviše volite.
Pošto se “roštiljanje” završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši.

0 komentari