subota, 4. studenoga 2017.

OTKRIVENA STROGO ČUVANA VOJNA TAJNA: EVO KAKO SE KUHAO ČUVENI GRAH U JNA


Recept i priprema:
Ovaj normativ obezbjeđuje oko 5dl gotovog jela.
Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije cijelu
količinu vode i ostane suh.




Potopljen pasulj držati na hladnom mjestu i ostaviti da kvasi 1-3 časa. Zatim ocjediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu
posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuhati 10-15 minuta, poslije čega ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i ostaviti da huha uz povremeno dolivanje tople vode.
U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmješati.




Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mješanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, poslije čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz širane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu,  i sl. Dijeli se kutljačom od 5dl.
Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuhanju sve do zapržavanja ne smije mješati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagorijevanja.

0 komentari